Powered By Blogger

donderdag 19 september 2013

MIJN EERSTE SPONTANE ONTMOETING MET EEN DUITSE BLOEMENWINKEL

Bezoek aan een Duitse bloemenwinkel in Kranenburg

Door een recentelijk bezoekje aan een vriend en zijn vrouw in het Duitse Kleef, kreeg ik op weg naar hen een Duitse bloemenwinkel in het vizier. Omdat ik een passie voor bloemen heb, moest ik daar natuurlijk naar binnen. 

Mijn vriend ging alleen op verkenning de dorpsstraat in en ik kwam al gauw aan de praat met de sympathieke eigenaar Marco Werner. 

 

Bloemenwinkel Flora Cultura, Grossestrasse 26, Kranenburg


Quicksilberdampf lampen 

Wat mij direct opviel, was de bijzondere verlichting boven de orchideeën en vetplanten. 

"Waar zijn die voor" informeerde ik? Hij vertelde "dat het Quicksilberdampf lampen waren die geel licht afgaven. Door deze verlichting te gebruiken, vergrootte hij de kwaliteit van de planten. Hierdoor werd verrotting tegengegaan en het zachter worden van de bladeren. 

Hij had hiervoor een tuincentrum gehad. Maar vanwege de opkomst van de bouwmarkten, waar steeds meer mensen hun planten en potgrond tegenwoordig kopen, had zijn bedrijf geen toekomst meer en dus werkte hij nu in de bloemenwinkel van zijn vrouw Ulrike. Echter, hij was en bleef een vakman dus vandaar zijn extra zorg voor de kwaliteit van de planten m.b.v. deze lampen."



De Quicksilberdampflamp voor de groene planten
De Quicksilberdampflamp voor de bloeiende planten
 


Goede potgrond & tip 

"Wat veel mensen niet goed weten" zei hij, "is dat je altijd goede potgrond moet kopen. En die krijg je pas echt bij de vakman (lees tuincentrum). Het kost dan wel wat meer, maar dan krijg je ook wat: uitstekende voeding waarmee je zelfs slechte planten weer in topvorm krijgt." 

Ik had nog nooit op het verschil gelet dus toen ik hem vroeg "waar wij als consument dan op moeten letten bij onze volgende aankoop", gaf hij de volgende TIP: 
  
"Er moet minstens 20% klei in zitten (dat houdt het vocht vast) en kijk of er kalium in zit voor de stevigheid, en spoorelementen als magnesium en calcium." 


Kleine biedemeiertjes
Wachtend aan de overkant


Geduldige vriend

Ik bedankte de man hartelijk voor dit onverwacht leuke gesprek en kocht een klein biedermeiertje voor de gastvrouw. 


Enthousiast verliet ik de winkel en zag mijn vriend aan de overkant staan. Geduldig op mij wachtend met zijn mobiel in de hand als kameraad. Mijn "eventjes kijken", bleek toch wel wat langer te hebben geduurd...